Ligg steget före

Skriv in din e-postadress så får du vårt nyhetsbrev om team- och ledarskapsutveckling.

Värdet av uppskattning

Publicerat 18 januari 2013 av Kent Werner

Att få beröm eller uppskattning efter en väl utförd prestation brukar de flesta uppfatta positivt. Det gör ofta att ens bidrag känns värdefulla och detta i sin tur ”boostar” också självkänslan och egenvärdet.

Jobsajten Stepstone har genomfört en enkät där 7 länder medverkat. Efter att ha studerat resultatet av denna enkät drar man slutsatsen att chefer i Europa är ganska återhållsamma (läs snåla) med att ge sina medarbetare beröm. I Tyskland är det riktigt illa och knappt 20% av de anställda får positiv återkoppling av sina chefer. Detta gör att Tyskland hamnar längst ned i listan.

I Sverige anser 40% att de får tillräckligt med uppskattning och med detta utfall toppar Sverige listan. Detta är ju bra men jag tycker dock inte att vi har någon som helst anledning att slå oss för bröstet eftersom det fortfarande är sex av tio anställda i svenska företag som inte är särskilt tillfreds med återkopplingen från sina chefer.

Jag träffade en mellanchef på ett medelstort svenskt företag för några år sedan och när vi kom in på ämnet feedback och beröm så sa han att ”Av princip så ger jag inte mina medarbetare beröm. De har bra löner och för detta förväntar jag mig 100% kvalitet i allt de gör. Levererar de 100% så har de ju betalt för det och då finns det ingen anledning att ge dem beröm eftersom de bara gör det som förväntas av dem.”

Jag trodde han skämtade först men det visade sig att han verkligen tyckte så. Att han hade en ganska hög genomströmning av personal behöver jag kanske inte nämna…….

Jag tycker man skall vara generös med beröm eftersom medarbetare generellt sett är flitiga och arbetsamma samt villiga att ta ansvar. Att ge välförtjänt beröm är också att ”se” sina medarbetare och jag visar på detta sätt att jag bryr mig. Upplever mina medarbetare att jag bryr mig är det också lättare att ge kritik när det är befogat men också att denna landar på ett bra sätt.8f4a9883-d9b3-4362-8847-359b12af4cfa

NOTE: De länder som deltog i enkäten var, förutom Sverige, Danmark, Frankrike, Belgien, Holland, Österrike samt Tyskland. Danmark och Frankrike bidrog också till att höja genomsnittet.

Kategorier: Okategoriserat

Lämna en kommentar

© cluram consulting 2024  |  tel 08-768 09 95  |  mobil 0705-700 995     |  Inlägg (RSS)  |  Kommentarer (RSS)